Geplaatst op

#02 Business Influencer Podcast : Introvert zijn, en hoe dat alles veranderde

Ik ben een introvert. Dat verwacht bijna niemand “want je bent toch heel erg sociaal? En helemaal niet verlegen?”

Maar een van de grootste misvattingen is wat ‘introvert’ of ‘extravert’ precies is:

Een introvert haalt energie uit zichzelf. Door contact met mensen loopt een introvert langzaam ‘leeg’ van energie. Opladen gebeurt in je eentje. Ik wandel bijvoorbeeld graag door het bos (alleen), of zit heerlijk op de bank (alleen).

Een extravert haalt energie uit andere mensen. Door teveel alleen te zijn loopt een extravert langzaam ‘leeg’, en zal dan altijd proberen snel weer met vrienden of onder de mensen te zijn. Een extravert zal na een lange dag bijvoorbeeld graag nog even de kroeg ingaan of met vrienden spreken, om weer op te laden.

Weet wat je bent

Dit verschil kennen, en weten welk type ik ben, heeft voor mij een wereld van verschil gemaakt. Opeens snapte ik waarom ik me vaak ‘anders’ voelde op feestjes, of waarom ik me zo vaak saai voelde. Er zijn veel meer extraverte mensen dan introverte mensen, dus de wereld en alle sociale normen zijn gebaseerd op wat extraverte mensen prettig vinden.

Ik ben mijn leven zo gaan inrichten, dat ik heel erg lette op mijn eigen energieniveau. Weekenden zijn bij mij bijvoorbeeld standaard me-time: ik maak geen afspraken. Van de 7 dagen in de week zorg ik ervoor dat ik minimaal 5 avonden alleen thuis ben. En ik vind mezelf niet langer ‘zielig’ of ‘alleen’ als ik dat zo plan, maar weet dat ik juist zo goed voor mezelf zorg en blijf hoog in mijn eigen energie en vrolijkheid.

Ik heb hier een cursus met 7 modules over gemaakt #introvertlikeaboss, die door meer dan 1.500 mensen is gedaan, en die je hier kunt kopen.

En ook deze podcast gaat erover: https://soundcloud.com/charlotte-van-t-wout/introvert